Професионално-етични казуси в нашето ежедневие


Категория на документа: Счетоводство


Карстен Матеус, сп. "Шпигел"

"Уърлд Ком" признава, че са извършени счетоводни измами на стойност 3,8 милиарда долара, трусове на европейските фондови борси, доларът върви към крах - тези три водещи теми в електронното издание на сп. "Уолстрийт" бяха достатъчни, за да се изправят косите на инвеститорите.

Трите теми са доказателство за най-голямата криза в доверието, която икономиката на САЩ преживява от Голямата депресия през 30-те години. Уолстрийт отново е на път да се превърне във враг номер едно на държавата.

И днес подобно на 1929 г. американските медии организират безпрецедентен лов на шефове на фирми, анализатори, инвестиционни банкери и стопански одитори. Лов на хората, които напълниха догоре джобовете си с пари в годините на бума, а сега ги сочат най-заканително с пръст дори при най-малко нарушение.

Отдавна вече се настоява за радикални реформи, за да се възстанови така нужното доверие в американските компании и техните акции. Президентът Джордж Буш обаче коментира събитията на фондовите борси по следния начин: "Смятам, че се проявява прекомерно недоверие към пазара. 95% от бизнесмените са честни, става дума само за няколко гнили ябълки."

Какво грубо омаловажаване на фактите. Нека сме наясно, Уолстрийт е павиран с гнили ябълки.

Фирми от всички отрасли на икономиката и техните шефове не пропускат нито една възможност, за да държат инвеститорите си в неведение и да ги залъгват с басни. Наред със сензационните скандали около "Енрон", "Глобал Кросинг", "Тайко" и "Уърлд Ком" американски компании от всички браншове не информират своите инвеститори за истинското финансово състояние на съответната фирма. Водещи компании от технологичния сектор, като се започне от "Амазон.Ком" и се стигне до "Яхуу!", говореха само за печалбите си и умело разкрасяваха финансовите показатели. И други фирми използваха всички лостове на счетоводната акробатика, за да прикриват загуби в размер на милиарди долари.

Много счетоводни баланси дори не си струват гланцираната хартия, върху която са отпечатани. По данни на сп. "Икономист" близо 1000 компании в САЩ са били принудени след 1997 г. да коригират надолу съобщенията си за реализирани печалби.

Всъщност на стопанските одитори им плащат именно за да проверяват фирмените баланси и да откриват неточности и некоректности. В много случаи обаче одиторските фирми действат и като консултанти на компаниите и учат фирмените счетоводители на такива трикове и похвати, така че никой да не може да открие зад числата скелетите в гардероба. Така дискретната иначе гилдия на одиторите не е съгласна консултантската дейност да се обособи и отдели от одиторските услуги. По информация на сп. "Бизнесуик" съответният проектозакон потъна в небитието, след като гилдията финансира с четири милиона долара президентската кампания.

Така че не става дума само за няколко гнили ябълки. Заради миризмата на гнило има опасност Уолстрийт и цялата икономика на САЩ да попаднат в омагьосан кръг. Ако продължи отливът на капитали от САЩ, американският долар, водещата световна валута, ще продължи да поевтинява. Обезценяването на долара ще има опустошителен ефект върху стойността на акциите. Чуждестранните вложители ще продължат да изтеглят капиталите си от САЩ, курсовете на акциите на Уолстрийт ще се сгромолясат. Това ще улучи в сърцето на американската икономика, защото американците влагат повечето си пари в ценни книжа. Когато стойността им спада, потреблението също спада. И тъй като вътрешното потребление е основният стълб на американската икономика, тя ще се изправи пред сериозен проблем."
От тази статия си личат няколко проблема, по които се води спор и до днес - дали одиторските предприятия трябва да предоставят и други услуги на одитираните от тях предприятия и как да се направят отчетите и отчетността на предприятията по-прозрачни, за да не се заблуждават инвеститорите им от невярна и подвеждаща информация.

Аз съм човек, който не вярва в човека като цяло и тази статия е доказателство за това мое мнение. Колкото и ограничителни и тромави да са законите и всички други нормативни актове регулиращи счетоводната професия, мисля, че те са много необходими особено за нашия бранш, където става въпрос за много пари и изкушенията са много. А се вижда, че дори и в толкова силно развити държави със законност и ред на много по-високо ниво от България като САЩ, изкушенията успяват да отровят душата на човека. Няма съвършени хора и няма и да има. Всеки си има порок, който не може да контролира. За това са законите и страхът от наказание.

Според мен за защита интересите на инвеститорите и за защита на държавните интереси одиторско предприятие, което е изпълнило одиторска услуга на друго предприятие не трябва да му предоставя и други услуги, ако не изобщо то поне в рамките на определен срок. и щом Етичния кодекс не е спял "Артур Андерсен", то това трябва да бъде заложено в нормативен акт със съответните санкции и за двете страни.

От статията става ясно, че въпросното одиторско предприятие е нарушила следните принципи заложени в Кодекса: Почтеност, Обективност, Професионално пведение. За Почтеността и Професионалното поведение говорих относно предната статия, за това само ще цитирам чл. 120.1 от Етичния кодекс на професионалните счетоводители: " Принципът обективност налага на всички професионални счетоводители да не компрометират професионалните си и бизнес преценки поради предубеденост, конфликт на интереси или неправомерно влияние от страна на други лица."

Относно "грешките" допуснати в отчетите и заверяването им от "Артур Андерсен" и фактът, че това предприятие е свързано и с още един скандал, според мен трябва да се наложи глоба на "Уърлд Ком", да се наложат и съответните санкции на главния счетоводител заверил отчета, включително и отнемането му на право да упражнява професията за определен период, а на одиторското предприятие освен глоба и да се отнеме лиценза.

Със следващата статия се връщаме отново във България, София. Тя е публикувана в http://inews.bg/ на 12.12.2012г.:

"ДАНС и МВР разкриха схема за финансови измами

Задържан е управителят на дружеството

При специализирана полицейска операция в София е задържан управител на столично дружество.

До реализацията се стигнало след постъпил сигнал от БНБ за извършвана незаконна финансова дейност от дружеството, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В хода на разследването служителите на Икономическа полиция установили, че едноличният собственик на фирмата генерирал сериозни финансови постъпления под формата на заеми, предоставени предимно от физически лица.

В замяна им обещавал висока възвращаемост на инвестицията, достигаща до 70% от дадената сума.

Управителят на дружеството е с наложена марка "задържане под стража" за срок до 72 часа.

Образувано е досъдебно производство по чл.252 от НК. Материалите по случая са предадени на Софийската градска прокуратура. Действията по разследването продължават."

В този случай не е ясно дали счетоводителят отговорен за счетоводството на фирмата е бил наясно с извършваното нарушение. Но ако има доказателства, че е знаел за измамите, то тогава и той носи отговорност, че не е съобщил на съответните власти. Тук принципът за Конфиденциалност се обезсилва от законов нормативен акт, както е упоменато в чл. 35д, ал. 4 от Закона за независимия финансов одит.

Следващата статия е публикувана в http://dariknews.bg/. на 28.01.2012г.:
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Професионално-етични казуси в нашето ежедневие 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.